Cautare in blog

ACCIDENTE INTRAOPERAORII

  
Hemoragia

Hemoragia masiva este rareori întâlnita din cursul inserarii implantelor .O hemoragie marcata poate apara în cursul prepararii osului mandibular în regiunea distala daca se deschide accidental canalul mandibular, cu lezarea vaselor alveolare inferioare. Pentru elucidarea diagnosticului, se recomanda efectuarea unei Rx cu freza lasata pe loc si inserarea unui implant de lungime mai mica. 
  

Leziuni nervoase

Leziuni nervoase se produc doar la mandibula, si pot interesa: nervul alveolar inferior, nervul mentonier, nervul lingual.
Ca masuri de prevenire se recomanda: efectuarea de radiografii digitale sau CT cu evidentierea exacta a traiectului nervos si a dimensiunilor osoase, expunerea gaurii mentoniere si protejarea nervului omonim; în cazul lambourilor linguale, o spatula se va insinua între lambou si planul osos pentru a proteja nervul.
Daca accidentul s-a produs, se recomanda vitamina B1 sau daca implantul inserat produce tulburari trofice nervoase se recomanda indepartarea lui


Deschiderea sinusului,maxilar sau.foselor nazale

Planificarea lungimii implantelor se face pe Rx, si va avea în vedere vecinatatea sinusului si foselor nazale. Daca mucoasa sinusala sau nazala a fost perforata (evidentiate printr-o hemoragie mai abundenta cu caracter aerat), se va opri tentativa de inserare a implantelor, deoarece aplicarea lor în aceasta situatie se va solda cu sinuzita maxilara.Se reia aplicarea implantelor dupa vindecarea osoasa.

4 Lezarea dintilor vecini
Dintii vecini sunt lezati în cazul aplicarii implantelor în edentatiile unidentare.
Accidentul se previne prin:alegerea unui implant de diametru adecvat; si prin respectarea axului longitudinal al dintilor vecini.

5 Lipsa stabilitatii primare
Stabilitatea primara a implantelor este un deziderat obligatoriu.
Daca stabilitate primara nu este obtinuta, vindecarea nu se realizeaza prin tesut osos, respectiv prin osteointegrare, ci prin tesut fibros.Stabilitatea primara poate fi afectata de structura osoasa deficitara; de aceea, nu se prefera aplicarea de implante imediate postextractional, ci asteptarea vindecarii osoase circa 9-12 luni.

6 Fracturarea implantelor sau a instrumentelor
Fracturarea implantelor este reltiv rara, fiind cauzate de defecte de material.
Fragmentele de implant sau de instrumente ramase în os trebuiesc îndepartate cu pierdere minima de os.
7 Emfizemul cervico-facial
Prevenirea aparitiei efizemului se realizeaza prin: instruirea pacientului în evitarea cresterii presiunii intrabucale câteva zile dupa interventie prin evitarea stranutului, suflatului nasului.

COMPLICAŢII POSTOPERATORII

I   COMPLICAŢII IMEDIATE
1 Edem local
Interventiile chirurgicale asupra maxilarelor se soldeaza frecvent cu tumefactii perimaxilare, datorare edemului postoperator. Marimea tumefactiei depinde de durata intervventiei si traumatismul intraoperator, de raspunsul fiecarui organism in parte si de tratamentul postoperator.
2  Hemoragii postoperatorii si hematoame
Hemoragia postoperatorie care nu poate fi oprita prin tamponament, necesita deschiderea plagii, în anestezie locala si efectuarea hemostazei.
3  Infectii precoce
Infectiile postoperatorii sunt rar întâlnite în general în implantologie.
Daca infectia se produce, cu aparitia semnelor celsiene ale inflamatiei, asociate cu secretie purulenta la nivelul la nivelul suturii, se impune drenajul abcesului. In cazul aparitiei apare si mobilitatea implantului, acesta va trebui îndepartat. Pierderea osoasa dupa îndepartarea implantului este în general minima, astfel încât dupa disparitia fenomenelor acute se poate insera un nou implant.

II  COMPLICAŢII TARDIVE
1 Pierderea implantului
Stabilitatea primara a implantelor poate fi periclitata prin încarcarea timpurie a implantului, pe parcursul perioadei de osteointegrare. Situatie mai des întâlnita în cazul implantelor unidentare care sunt încarcate în primele 3-4 luni dupa aplicare.
Implantul odata mobilizat, reobtinerea stabilitatii este foarte dificila. Cresterea mobilitatii implantului indica în general necesitatea îndepartarii acestuia pentru a preveni extinderea distructiei osoase periimplantare, cu pierderi osoase importante.
2 Infectii tardive
În jurul implantelor se pot constitui pungi adânci, asemanatoare pungilor periodontale, si care vor putea cauza infectii tardive cu abcedari si fistulizari într-o prima etapa, ulterior putând difuza la osul înconjurator.Tratamentul este cel recomandat în cazul pungilor periodontale: chiuretaj si eliminarea pungilor. Abcese repetate de acest tip impun de obicei îndepartarea implantului.
4 Retractia gingiei
Poate fi cauzata de: lipsa gingiei fixe periimplantare, respectiv inserarea mucoasei mobile la coletul implantului; atrofia osoasa subiacenta; si
periajul incorect.
5 Leziuni nervoase secundare
În situatia în care apar tulburari secundare de sensibilitate, dupa persistenta îndelungata a unui implant, singurul tratament este îndepartarea implantului.
6  Fracturarea implantului
Se produce mai frecvent la nivelul gâtului implantului, si în special atunci când diametrul acestuia este mai mic decât al corpului implantului.
Fraturarea implantului se datoreaza: încarcarii prea timpurii a implantului; supraîncarcarii implantului; igiena bucala deficitara; neprezentarea pacientului la controalele periodice.
Dispensarizarea pacientului prin controale clinice si radigrafice periodice pot preveni aparitia acestor complicatii tardive, iar diagnosticare si tratamentul precoce al complicatiilor odata aparute cresc
7 Inflamatia cronica
Cauza principala a aparitiei inflamatiei cronice in vecinatatea implantelor este igiena bucala deficitara, de unde decurge o inflamatie extinsa periimplantara cu constituirea unor pungi adanci si aparitia mobilitatii implantului, respectiv pierderea lui. De accea este responsabilitatea medicului de a educa pacientul in mentinerea igienei corecte la nivelul implantului dentar, dar mai ales a pacientului care trebuie sa inteleaga ca implantul odata inserat trebuie ingrijit permanent prin tehnici de periaj specifice, dusuri bucale si prezenta obligatorie la controalele periodice stabilite de medic.

Sursa: http://lapadathortensia.ro/accidente-si-complicatii-in-cazul-implanturilor-dentare

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu